Autónk is melegségre vágyik

Na nem ölelgetésre gondoltam, nem is takargatásra!

Nagyon sok autó kerül hozzánk olyan hibával, hogy kigyulladt a motordiagnosztikai lámpa, mi lehet a hiba? Pedig alig használja. Csak a városban veszi elő, gyerekeket viszi iskolába és elmegy bevásárolni.

Hát , éppen ez a baj. Ma a csapból is az folyik, hogy sportoljunk, sétáljunk, mozogjunk, mert berozsdásodunk. Ez érvényes az autókra is. Meg kell őket hajtani, jól megmozgatni, mert az autókban is lerakódik a sok “méreganyag”, ha nincs rendesen átmozgatva. És leginkább akkor ártunk autónknak, ha rövid utakra használjuk, hiszen a motor nem tud felmelegedni, így a benne lévő olaj sem, a motortérben és a kipufogórendszerben kicsapódó kondenzvíz nem tud elpárologni, reakcióba lép az égéstermékekkel és egy savas lötty jön létre, ami beveszi magát az olajba és a kipufogórendszerbe. El lehet képzelni, ez mennyire tesz jót a motornak!

Mi a megoldás? Menjünk nagy kerülővel a boltba?

Itt van néhány lehetőség:

♦ gyakran, min. 10.000 km-ként vagy évente (amelyik előbb van) cseréljük az olajat

♦ havonta egyszer menjünk el egy hosszabb útra, füstöljük ki az autót

♦ diesel motornál rövid ideig járassuk álló helyzetben, majd kb. 2.000 -es fordulaton közlekedjünk vele, míg bemelegszik

♦ rakassunk be állófűtést az autóba, ami a motort is fűti

♦ rövid utakra ne használjuk az autót! Vegyétek  elő a bicikliket, sétáljatok! A gyerekeknek sem árt egy kis séta a suliig, legalább felébrednek!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

%d bloggers like this: