Katalizátor

Általános iskolában kémia órán hallhattál először a katalizátorról. Olyan anyag, ami felgyorsít egy folyamatot, de önmagában nem változik meg.

 

Katalizátor
Katalizátor, amitől nem ment az autó

Hát az autó esetében nem ezt a célt szolgálja. Nem gyorsítja meg az autódat. Környezetvédelmi szempontból került bele, mivel az utóbbi évszázadban lényegesen megnőtt a gépjárművek száma és ezáltal a belőlük kiáramló mérgező gázok mennyisége is. Ez különböző kémiai folyamatokat indít be és ezáltal tisztítja a kibocsátott levegőt.

A kipufogórendszerben található, általában  közvetlenül a kipufogócsonknál, tehát a rendszer elején. Leggyakrabban magnézium, alumínium, szilikátból készül, ezért is van olyan jó ára, ha leadod vasban!

A katalizátor belseje összetörve

Meghibásodása, mondjuk inkább úgy, hogy eldugulása, sok gondot okozhat, az autón azt veszed észre, hogy nem megy olyan jól, mint szokott.  És általában hibakód is megjelenik a műszerfalon.Vannak speciális szerek, melyek megszüntetik az eltömődöttségét, áztatni kell benne a katalizátort, de tapasztalataink azt mutatják, hogy ha már az autón is érzed az eldugulását, akkor ezek nem érnek semmit. Persze, minden ügynök az ő csodaszerére esküszik.

Áthidaló megoldásként, míg nincs elég pénzed az új katalizárorra, a kerámiabetétet szokták összetörni benne. Így az autó használható, de műszaki vizsgán nem fog átmenni, hiszen a kipufogógáz mérésekor kiderül a turpisság.

Régebbi autókra 20-30.000 Ft-ért kapható univerzális katalizátor, de az újabb járműveknél már 100.000 Ft körül kezdődnek.

Ha ilyen jellegű gondod van, keress nyugodtan. Hol találsz? Itt.   

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: