Utazzunk a Bahamákra? – avagy egyezségi kár

Mit is jelent, hogy egyezségi kár az autójavításnál? Ki egyezik meg kivel? És miről?

A Ptk. 355. § paragrafusa értelmében a kárért felelős személy köteles az eredeti állapotot helyreállítani, ha pedig az nem lehetséges vagy a károsult azt alapos okból nem kívánja megtenni, köteles a károsult vagyoni és nem vagyoni kárát készpénzben megtéríteni.

Mit is jelent ez konyhanyelven?

Ha összetörték az autódat, kár keletkezet benne, akkor a biztosítónak nem az a feladata, hogy az autódat megjavíttassa, hanem ,hogy a kár értékét kifizesse Neked.

Aztán Te a pénzzel bármit csinálhatsz, nem fontos az autód javítására költened. Akár a Bahamákra is elutazhatsz belőle.

Ezt az összeget hívják egyezségi kárnak.

Mi az egyezségi kár kifizetésének a menete?

Miután bejelentetted károdat a biztosítónál, pár napon belül kijön a kárszakértő, aki felméri a törést, megmondja, milyen alkatrészeket kell cserélni az autón, mi az, ami javításra szorul. Ad erről egy kárfelvételi jegyzőkönyvet.

A kárszakértő otthon a biztosítós programjával csinál egy kalkulációt, hogy ennek a kárnak mennyi az értéke. Telefonon felhívnak téged, hogy elfogadod-e ezt az összeget.

Általában váratlanul éri az embert ez a kérdés, hiszen nem valószínű, hogy tisztában van a javítás költségével. Célszerű ilyenkor gondolkodási időt kérni, nem vagy köteles akkor nyomban válaszolni. Főleg, ha még szakember sem látta az autódat, nem tudod, mennyi pénzbe kerül rendbe hozni.

Ha mégis elfogadod ezt az összeget és a javítás mégsem jön ki ebből az összegből, számlát bemutatva kérheted a biztosítótól a további költségek megtérítését.

Ha bármilyen biztosítóval kapcsolatos autós problémád van, keress nyugodtan hétfőtől péntekig 8-17 óráig a 87/550-205-ös számon vagy személyesen Sümegen, a Korona u.4. szám alatt.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

%d bloggers like this: